Ferrocarril, el medio de transporte del siglo XXI

 

Santiago Montero Homs
256 páginas, con 25 ilustraciones, tablas y gráficos.
140 x 220 mm. Cubierta plastificada brillante
Encuadernación: rústica con solapas
Publicación: Junio 2013
ISBN: 978-84-936120-5-4
PVP: 23,50€

Sinopsis:

La crisis económica, la carencia endémica de energía abundante y barata, la necesidad cada vez más urgente de bajar el nivel de contaminación atmosférica para combatir el cambio climático, son factores determinantes que confluyen en el nuevo paradigma de transporte multimodal en el que el ferrocarril es la pieza clave.
Hay, además, factores técnicos que refuerzan esta tendencia. En el inicio de la 3ª parte del libro se describe un hecho fundamental: entre el año 2008 y la actualidad confluyen los elementos económicos que impulsan la aplicación de los adelantos técnicos (electrónicos, de potencia, etc.) y las formas de organización del trabajo que, desde la década de los 70, han ido descubriéndose. Hasta ahora, su puesta en práctica ha sido lenta, ya que la necesidad no acuciaba como en los tiempos en que vivimos. Por esta razón se fija el año 2010 como una fecha clave en la periodización de la historia del ferrocarril. Probablemente, en los años venideros esta periodización que ahora se avanza en la obra será una verdad comúnmente aceptada por el conjunto de la comunidad técnica y los medios de comunicación.

A mitad del siglo XX hizo fortuna la frase “El ferrocarril es un invento del siglo XIX, que sobrevive como puede durante el XX, para ser el gran medio de transporte del XXI”. Es dudoso que quienes acuñaron la frase fuesen conscientes de la gran oportunidad que se presenta al ferrocarril a comienzos del siglo XXI. La mayor parte de los dirigentes sociales y empresariales consideraban al ferrocarril como un molesto vestigio del pasado, por lo que eran escépticos ante la frase reseñada. No podían prever, que, a caballo de la eficiencia energética y la sostenibilidad asociada, el ferrocarril será el elemento central del transporte de pasajeros y mercancías del futuro.

Leer más...

Actualitat i Horitzons de L’ENGINYERIA CATALANA

 

Diversos autors. Direcció editorial:
Francesc Ribera Raichs
388 pàgines + 436 fotografies i il·lustracions
17 x 24 cm, en paper estucat semimat i
enquadernació en rústica, cosida, amb solapes
Publicació: Abril 2010
ISBN: 978-84-936120-2-3
PVP: 29,50€
Extractes
Sinopsis:

L'economia se sustenta cada vegada més en empreses de base tecnològica mentre que la manca de professionals, en gairebé totes les branques de l'enginyeria, comença a ser alarmant.

Segons l'Estudi d'Inserció Laboral de l'Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU), els estudis tècnics presenten el nivell més alt d'ocupació, amb un 95,02%.

L'obra té com a principal finalitat fomentar les vocacions cientificotècniques entre el jovent.

Es parteix d'una breu introducció històrica centrada en l'ensenyament de la tècnica a Catalunya i s'expliquen, de manera didàctica, amb profusió d'il·lustracions, les àrees d'activitat de les diverses enginyeries, així com la trajectòria, el tarannà i les inquietuds dels col·legis professionals en què s'organitzen els nostres enginyers i enginyeres.

S'ofereix una descripció dels casos d'èxit empresarial basats en l'enginyeria, així com dels equipaments i centres de recerca en què l'aportació dels enginyers i enginyeres és decisiva. Es detallen els estudis o carreres i les universitats o escoles d'enginyeria on es poden cursar. I es fa un repàs de les accions que els enginyers i enginyeres catalans realitzen arreu del món per afavorir el desenvolupament humà i la cooperació internacional.

Totes les especialitats hi són reflectides: indústria, en les seves diverses vessants; telecomunicació i informàtica (o tecnologies de la informació i la comunicació); agronomia, forests i medi ambient; mineria; camins, canals i ports; enginyeria aeronàutica i aeroespacial; naval i oceànica, etc. El públic en general pot accedir per primera vegada a una panoràmica general de la qüestió en un sol volum. De la mateixa manera, el professorat, els joves i les seves famílies poden valorar d'una manera àgil, amena i pràctica el ventall de possibilitats al seu abast.

Autors:

Antoni Roca Rosell
Aproximació a la historia de l'enginyeria catalana

Javier López García
Empreses i iniciatives d'èxit i Escoles universitàries d'Enginyeria

Marta Pulgar Padial
Universitat Politècnica de Catalunya

Anna Pinter Pla
Centres de recerca i equipaments

Marta Pulgar - Elena Aguilar García
Desenvolupament humà i cooperació internacional

Francesc Ribera - David Martínez Reygaza
Col·legis professionals

Direcció editorial: Francesc Ribera Raichs

 
 
 
 
 

Copyright © 2008 Dobleerre Editorial - Aviso legal